Herfst

Herfst!

Het is een van mijn favoriete periodes van het jaar. De bladeren krijgen prachtige kleuren, de tijd van kastanjes, eikeltjes en beukennootjes………. kortom wat mij betreft toont de natuur zich op haar mooist!! Op diverse website staan tips om de herfst op zijn mooist op de gevoelige plaat te zetten. Mijn tips vind je hier:

1) Licht
Je zou het niet zeggen, maar mijn mooiste herfstfoto’s heb ik gemaakt op een bewolkte dag. Het licht is in de herfstperiode diffuus wat  de contrasten versterkt.
Aanvullend hierop; zet je witbalans op bewolkt! De gele/oranje kleuren komen dan veel sterker door (dit kan per merk verschillen, bij mijn Pentax K10d werkt het perfect).

2) Gebruik eens een groothoek lens ipv een macro of telelens.
Je zou het niet zo snel bedenken, maar met een groethoek kan je prima paddenstoelen fotograferen. Een ultra groothoek of fish eye zijn minder geschikt ivm de vignetting.

Met een groothoeklens moet je dicht op je onderwerp kruipen en is er sprake van een groot scherpte diepte. Met andere woorden, de omgeving van de het object komt (redelijk) scherp in beeld. Wil je dit niet? Gebruik dan een macro of telelens! Deze lenzen hebben vaak een hogere diafragmawaarde waardoor er een geringe scherpte diepte haalbaar is. De keuze is aan jouw, mijn advies experimenteer wat jij het mooiste vind.

3)  Mist
De herfst staat bekend om zijn ochtend/ grondmist, maar het kan prachtige plaatjes opleveren! Denk maar eens aan dauwdruppels etc. Let wel op door de mist heeft de omgeving weinig contrast, wat eventueel problemen met de autofocus kan opleveren (camera’s met liveview zijn hierbij licht in het voordeel!).

4)  Polarisatie filter
Ik ga in de herfst niet zonder ´pola´ filter de deur uit! Door gebruik van een dit filter worden de herfstkleuren benadrukt. De mooie rode, gele en bruine tinten gaan nog meer spreken.

5)  Statief en/ of rijstzak
In de herfst is het vaak donker (met name op de grond onder de bomen) in het bos. Dit resulteert in lange sluitertijden. Om bewegingsscherpte te verkomen is een statief of rijstzak wenselijk.

Wat neem ik verder mee?
In mijn fototas zit, naast mijn lenzen, in ieder geval standaard een reflectiescherm (om objecten op de grond mee te kunnen oplichten), een extra geheugen kaart, een zaklamp, een vuilniszak (om op te liggen) en een pincet (om storende elementen van je object weg te halen).

Of je nu wel of niet gebruik maakt van deze tips, een ding is zeker geniet lekker van het jaargetijde!!

Hierbij enkele sfeer plaatjes om alvast in de stemming te komen!
paddenstoelen-4

Vliegenzwam (2015)

©annelienvdheide.nl

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial