Avond- en nachtfotografie

Avond- en nachtfotografie A6

Binnenkort staat er weer een tripje avond-/ nachtfotografie met de fotoclub gepland. Dit betekend lange sluitertijden en een goede voorbereiding. Met dit type van fotografie moet je om een aantal dingen denken, wil je tot een goed eind resultaat komen.

1) Lenskeuze
Het klinkt misschien logisch, maar toch wil ik het hier nogmaals benoemen. Kies voor een lichtsterke lens (laag diafragmawaarde – f/stop), omdat deze meer licht op kan vangen. We foto’s willen maken van de omgeving en minder van details, dus is een grotere kijkhoek (vanaf 50mm naar beneden) wenselijk. Een prime lens (vast brandpunt) heeft de voorkeur boven een zoomlens. Dit omdat de vaste brandpunten over het algemeen een lagere diafragmawaarde hebben.

2) Diafragma
Bij het maken van een foto tijdens avond-/ nachtfotografie, willen we over het algemeen zowel de voorgrond als de achtergrond (horizon) zo scherp mogelijk hebben. Hierdoor moet we opzoek naar een kleine diafragmaopening met een zo groot mogelijke scherpte diepte (DOF).  Bij de meeste lenzen komt je uit op een diafragma van rond de f/8 – f/10.

3) Scherpstelling
Persoonlijk werk ik in deze situatie het liefste met de handmatige scherpstelling. De automatische focus (AF) zal door het geringe licht moeite hebben met scherpstellen. Om dit te verhelpen kan je met een zaklamp op het gekozen onderwerp schijnen om de AF een handje te helpen. Camera’s met live view zijn in het voordeel, aangezien er door de vergrotingsfactor makkelijker scherp gesteld kan worden. Nadat er scherp gesteld is op het onderwerp, vergeet dan niet de zoeker af te dekken om ongewenst licht te blokkeren. Dit kan met het speciale afdekkapje van je camera, een stukje tape of wat ik zelf veel gebruik kneedgum.

4) Filters
Standaard zitten er op all mijn lenzen filters. Tijdens de avond/ nachtfotografie is het wenselijk om in ieder geval een UV filter te verwijderen (dit ivm lichtverlies, maar ook door de kans op flare door het aanwezige omgevingslicht). Naar behoefte kan er wel gebruik worden gemaakt van grijsfilters of een polarisatie filter, hou hierbij wel rekening met extra lichtverlies en dus langere sluitertijden voor het gewenste resultaat

5) ISO gevoeligheid
Om de belichting te verbeteren kan je voor een hoge ISO waarde kiezen. Echter een hoge ISO zorgt voor een toename in ruis en het ontbreken van contrast (black out). Gebruik bij voorkeur een zo laag mogelijke ISO (100-200 is haalbaar in combinatie met het gebruik van een statief). Indien je beweging (bijvoorbeeld  autolichten of personen) wilt vastleggen kan je de ISO verhogen naar 400 (afhankelijk van de camera, Pentax K10d max ISO 400), om kortere sluitertijden te verkrijgen.

6) Statief: je kan niet zonder, ivm de langere sluitertijden indien je trillingsvrije opnamen wilt maken  

7) Beeldstabilisatie: uitzetten(!!!), de trillingen veroorzaakt door beeldstabilisatie kunnen in combinatie met een statief voor onscherpe foto’s zorgen. 

8) Afstandbediening
: om trillingen tot een minimum te beperken is het gebruik van een afstandbediening aan te raden.

9) Volle accu’s/ batterijen: door de omstandigheden zal er meer van de accu’s/ batterijen gevraagd worden. Zorg er dus voor dat je op stap gaat met volle accu’s/ batterij en neem altijd een reserve accu of setje batterijen mee

Ga goed voorbereid op pad. Bekijk van te voren de locatie (indien mogelijk) zodat je alvast na kan denken over de compositie. Met name in de wintermaanden is het belangrijk ook om jezelf te denken. Goede warme (isolerende) kleding en handschoenen zijn onmisbaar (je beweegt immers niet veel, waar door je het snel koud kan krijgen).
Avond- en nachtfotografie leent zich uitstekend voor HDR. Neem van het onderwerp foto’s met verschillende belichtingsinstellingen en voeg deze samen. Je moet er van houden, maar het resultaat mag er over het algemeen zijn!

Veel fotoplezier!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial