Minimalisme

Het nieuwe fotoclub seizoen staat op het punt van beginnen. Hoe eea vorm gegeven gaat worden door Convid-19 weten we nog niet, maar ik heb er zin in! Al dan niet digitaal of face-to-face.

Het thema voor september is minimalisme, mijn invulling: zo mini mogelijk laten zien en fotografisch een mooie foto afleveren. Als je gaat googlen op minimalisme kom je veel al witte sfeer foto’s tegen. En de gene die mij kennen weten, dat ik juist dan iets anders of Out of the Box denken. Zodoende ontstond het idee om een zwarte minimalisme foto te maken. Onderstaande foto was mijn bijdrage en tot mijn grote verrassing mocht ik de eerste prijs in de ontvangst nemen over de maand september. Een mooi begin van dit fotoclub seizoen.

minimalisme – 1e plaats fotoclub Noordoostpolder september 2020

Zeevonk

Zeevonk (Noctiluca scintillans) is een heterotrofe dinoflagellaat van 0,5 tot 1 millimeter groot, die voorkomt in zeewater (bron Wikipedia). Pardon!! Als ik je dan vertel dat het gaat om die blauwe gloed in de zee tijdens de zomermaanden, gaat er dan een lampje branden?

Afgelopen zomer was het half Juli een aantal keren goed raak! Door het warme weer en het rustig weer was het tijd om Zeevonk te gaan spotten aan de Noord Hollands kust.

Op 19 Juli ben ik samen met twee fotomaatjes, aan het begin van de nacht naar Petten gereden. Je moet wel een beetje gek zijn, maar verrassend genoeg was het om 23.30 uur best druk op het strand! Er waren meer mensen op zeevonk jacht. Helaas was de zeevonk alleen een beetje zichtbaar in de branding. Om 1.35 uur werd de zeevonk veel sterker en was deze ook waarneembaar in de kreekjes! Je moet er wat voor overhebben zo midden in de nacht, maar het was de ervaring zeker waard.

Fotografisch is het niet het mooiste plaatje, maar het geeft de sfeer wel mooi weer!

Corona in Nederland

En dan is er ook ineens corona in Nederland……. wat ons de komende tijd gaat brengen met de lockdown en alle andere maatregelen, we moeten het maar over ons heen laten komen.

Ondanks de lock down kan ik gelukkig nog steeds mijn hobby blijven uit oefenen, maar dan vanuit huis. Vele natuurgebieden zijn immers afgesloten door de lockdown. Zodoende heb ik mijn kleine studio-cube maar weer eens uit het stof gehaald en ben ik wat aan het experimenteren geslagen.

veiligheid voor alles ©fotografie by Annelien

Thema februari fotoclub Noordoostpolder

Het thema van de maand februari (Fotoclub Noordoostpolder) was Kleurrijk.
Onderstaande foto was mijn bijdrage die in de middenmoot is geëindigd. Ik wilde een foto maken met een glazenbol en een beeldscherm, aangezien ik al enkele prachtige exemplaren was tegengekomen op het internet.

Voor het maken is gebruik gemaakt van een glazen bol, een laptopscherm en een glasplaat

Kleurrijk in een glazenbol (© fotografie by Annelien)

Een nieuwjaar, een nieuwe fotoclub seizoen

Fotoclub Noordoostpolder werkt net als voorgaande jaren elke maand met een thema. Het eerste thema van 2020 (maand januari) was >>> FEEST.
Zo met de feestdagen en feestmaand december achter de rug, genoeg mogelijkheden om een leuke plaat te schieten. Ik had gelijk een plaatje in mijn hoofd, iets met sterretjes. Door de drukte in december kwam ik er niet aan toe en zodoende moest ik op 31 december nog mijn foto maken. De onderstaande foto is het uiteindelijk geworden, ik eindigde ergens in de middenmoot maar dat was met z’n last minute foto ook niet zo verwonderlijk

Feest met sterretjes

Foto van de maand april en mei

De maand april had een vrij thema, en dit keer heb k zelf geen foto ingestuurd. Soms is het lastig om een keuze te maken. En dit keer had ik gewoon geen ‘goede’ foto om in te sturen. Binnen onze fotoclub is het niet verplicht om elke maand een foto in te sturen.

Voor de maand mei was het thema Help mijn man/ vrouw is klusser. In eerste instantie dacht ik….wat?!?! Maar als je hier over na gaat denken zijn er vele mogelijkheden te bedenken. Van het in elkaar zetten van een scene tot een toevalstreffer…. Alles was mogelijk. Zelf heb ik gekozen voor een kleine scene… met als benodigdheden; een model, een doosjes pleisters, modder en een ouder hamer + spijkers. Dan dan ga je beginnen. Heel wat foto’s later (hihi) was de onderstaande foto mijn bijdrage voor de maand mei. Tot mijn grote verrassing werd deze foto gekozen als winnaar van de maand!!

Help mijn man/ vrouw is klusser ©fotografie by Annelien

Tulpen vanuit een Luchtballon

Elk jaar zo rond de Pasen staat de Noordoostpolder in bloei met vele hectares tulpen in alle kleuren! Wist u bijvoorbeeld dat er in de Noordoostpolder de meeste tulpen worden geteeld van Nederland? En dat er elk jaar een speciale auto-, fiets,- en wandelroute langs de tulpen wordt uitgezet door vrijwilligers? Een mooie reden dus om in het voorjaar de Noordoostpolder te bezoeken.

Al inwoner van de Noordoostpolder speelt al die kleurenpracht zich af in onze achtertuin! Elk jaar probeer ik enkele tulpenfoto’s te schieten. En dat wordt ook elk jaar weer moeilijker (de lat komt steeds hoger te liggen). Dit jaar mocht ik de kleurenpracht vanuit een Luchtballon aanschouwen! En wat hadden we een mazzel na twee dagen wind en regen ging op vrijdagavond 26 april mijn ‘afvaart’ wel door (de weersomstandigheden waren zeer gunstig).

Wat een beleving en wat een kleuren! Om het plaatje helemaal af te maken, kregen wij er een prachtige zonsondergang gratis bij. Kortom een herinnering om nooit te vergeten. Nu wordt het volgend jaar wel erg moeilijk om dit weer te overtreffen, hahhah.

Foto van de maand maart (fotoclub Noordoostpolder)

Dinsdag 5 maart was het weer zover, een nieuwe foto van de maand verkiezing. Binnen de fotoclub hanteren wij de ene maand een vrij thema en de andere maand een thema. De maand maart stond in het teken van beweging in de foto.

Ik had al een plannetje in mijn hoofd en wilde iets met lichtstrepen. In het verleden heb ik als een prachtige lichtstrepen foto boven de A6 gemaakt. Ik wilde niet in herhaling vallen en zodoende het ik al snel het plan van light painting opgevat. En dan de uitvoering. Met een zwart achtergronddoek, een glazenbol (8 cm), een glasplaat, enkele led vingerlampjes, een stok, lege geheugenkaart, statief en camera was het een kwestie van uitproberen. Zo heb ik op een avond tientallen foto’s gemaakt en de onderstaande foto was mijn inzending.

Op een paar kleine oneffenheidjes (je ziet een vingerafdruk in de bovenste bal en een plakbandje aan de rechterkant om de bol op zijn plaats te houden) na ben ik zeer tevreden. Dit onderwerp leent zich ook zeer goed voor een buitenspeelavontuur, maar dan mag het weer nog iets beter worden en wie weet……

light painting met ledlampjes en een glazenbol

Foto van de maand februari

Afgelopen dinsdag 5 februari organiseerde Fotoclub Noordoostpolder weer een foto van de maand verkiezing. Dit keer was er geen thema, en konden de leden elke willekeurige foto insturen. Mijn bijdrage had deze maand had te maken met de sneeuwperiode van de afgelopen weken. Na een rondje door het Schokkerbos (op voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder) om heerlijk van de sneeuwval te genieten, zag ik dit stilleven……

Met de onderstaande foto ben ik deze maand geëindigd op een mooie 3de plaatst

Een uitgedroogde berenklauw die heel teer enkele sneeuwbolletjes omhoog houdt.