Foto van de maand maart (fotoclub Noordoostpolder)

Dinsdag 5 maart was het weer zover, een nieuwe foto van de maand verkiezing. Binnen de fotoclub hanteren wij de ene maand een vrij thema en de andere maand een thema. De maand maart stond in het teken van beweging in de foto.

Ik had al een plannetje in mijn hoofd en wilde iets met lichtstrepen. In het verleden heb ik als een prachtige lichtstrepen foto boven de A6 gemaakt. Ik wilde niet in herhaling vallen en zodoende het ik al snel het plan van light painting opgevat. En dan de uitvoering. Met een zwart achtergronddoek, een glazenbol (8 cm), een glasplaat, enkele led vingerlampjes, een stok, lege geheugenkaart, statief en camera was het een kwestie van uitproberen. Zo heb ik op een avond tientallen foto’s gemaakt en de onderstaande foto was mijn inzending.

Op een paar kleine oneffenheidjes (je ziet een vingerafdruk in de bovenste bal en een plakbandje aan de rechterkant om de bol op zijn plaats te houden) na ben ik zeer tevreden. Dit onderwerp leent zich ook zeer goed voor een buitenspeelavontuur, maar dan mag het weer nog iets beter worden en wie weet……

light painting met ledlampjes en een glazenbol

Foto van de maand februari

Afgelopen dinsdag 5 februari organiseerde Fotoclub Noordoostpolder weer een foto van de maand verkiezing. Dit keer was er geen thema, en konden de leden elke willekeurige foto insturen. Mijn bijdrage had deze maand had te maken met de sneeuwperiode van de afgelopen weken. Na een rondje door het Schokkerbos (op voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder) om heerlijk van de sneeuwval te genieten, zag ik dit stilleven……

Met de onderstaande foto ben ik deze maand geëindigd op een mooie 3de plaatst

Een uitgedroogde berenklauw die heel teer enkele sneeuwbolletjes omhoog houdt.

Foto van de maand januari – Fotoclub

Begin januari had fotoclub Noordoostpolder weer haar foto van de maand verkiezing. Dit keer met het thema Dier. Dat kwam zeer goed uit, aangezien ik nog niet zo lang geleden een mooie foto had geschoten van Syb de ex-kater (mijn miauwende huisgenoot op 4 poten).

Tot mijn verbazing werd mijn foto van Syb (die kattenkwaad uithaalde door “mee te helpen met de administratie”) uiteindelijk gekozen tot de foto van de maand januari!

En als bonus staat Syb met zijn kattenkop ook nog in de regionale krant de Noordoostpolder. Kortom een mooie start van het nieuwe fotoclub seizoen!

Syb – © fotografie by Annelien

Link naar de Noordoostpolder : https://denoordoostpolder.nl/artikel/744875/foto-van-de-maand.html

En daar is ie dan -> de Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II!

Na een Pentax meeting in de Apenheul had ik al eens mogen werken met deze lens. En sindsdien stond hij heel hoop op mijn verlanglijstje. Maar ja soms zit het even tegen en helaas brachten zowel Sinterklaas als de Kerstman deze lens nog niet…… maar afgelopen weekend mocht ik em dan eindelijk op mijn Pentax K3 schroeven!!

En aangezien het zowel zaterdag als zondag mooi winterweer was ben ik er ondanks de frisse wind lekker op uitgetrokken met dit bakbeest. Wauw wat een scherpt en wat een snelle Auto Focus. Hier ga ik zeker veel plezier aan beleven!


Locatie Wellerwaard
Exif: ISO 100, 135mm, F3,5 en 1/1000 sec.

Doorkijkje naar 2019

Doorkijkje…..

Via dit doorkijkje kijk ik alvast vooruit naar 2019! Komend jaar staat er veel op de agenda. Het Mentoraat (via de Nederlandse Fotobond) loopt nog tot de zomervakantie 2019. Dus voorlopig heb ik daar mijn handen vol aan. Daarnaast staan er nog wat kleinere projecten in de planning. Kortom ik ga me niet vervelen in 2019!

Met nog iets meer dan 24 uur te gaan tot 2019, wil ik jullie allemaal alvast een fijn en gezellig uiteinde wensen! En uiteraard een mooi 2019.

Foto gemaakt in het Waterloopbos, Kraggenburg (Exif ISO 200, 24 mm, F4.0, 1/200 sec)


Hoe een serie tot een mentoraat kan leiden…..

Iedere fotograaf krijgt er vroeg of laat mee te maken…… een zogenaamd “writers-block” of te wel compleet je creativiteit kwijt zijn. Op z’n moment komt er ook helemaal niks maar uit je camera rollen. Afgelopen voorjaar trof mij dat ook. Ondanks het mooie voorjaar kwam er geen foto uit mijn camera die mijn goedkeuring kon dragen. Hoogst irritant natuurlijk.

Op dat moment zag ik in het blad In Beeld (magazine uitgeven door de De Fotobond) een oproep tot deelname aan de fotowedstrijd Serie van 5 met samenhang. Een uitdaging maar wel eentje waar ik mijn tanden in wilde zetten. Zo gezegd zo gedaan… Uiteindelijk is hieruit de serie vergaande groente en fruit uit voortgekomen. Mijn serie mocht dan wel niet door naar de landelijke ronde, maar ik had wel weer zin en ideeën om iets te gaan doen.

Dit alles heeft geresulteerd in een deelname aan een Mentoraat van De Fotobond. Bij een Mentoraat ga je samen met je medecursisten de diepte in aan de hand van opdrachten, uiteraard onder deskundige begeleiding van een mentor. Je gaat je verdiepen in een onderwerp en vandaar uit gaat je leren, stapje voor stap (door keihard te vallen en weer door te gaan!!). In november 2018 was de eerste bijeenkomst en kreeg ik als opdracht: Landart – knutselen in de natuur.

Inmiddels zijn we een maand en een tweede bijeenkomst verder….  het is lastig! Maar oooow zo leerzaam. De komende maanden blijf ik me bezig houden met Landart – knutselen in de natuur en zodra een een beetje fotografisch waardige foto uitkomt dan plaats ik die hier (tot op heden bevind ik me in de aanloop-/ ontdekfase en heb nog geen materiaal wat ik zou willen laten zien). Kortom wordt vervolgd!!


Foto uit de serie vergaande groenten en fruit

Een dondersteen

Een dondersteen genaamd Syb!

Na het verlies van Liesje de Kat was het een tijdje stil in huis. Tot dat ik op Facebook een bericht tegen kwam van een nestje kittens….  Tsja en dan ga je voor de bijl. Sinds eind oktober loopt deze dondersteen genaamd Syb bij mij in huis. Inmiddels Syb 6 maanden oud en een echte wervelwind op vier grijze met witte pootjes………. En niet geheel onbelangrijk een prachtig foto object!!

Pentax K5 + SMC-M 50mm 1.8